Sinds 18 maart 2014 is aan de Westerkade 8 in Groningen ReShare Store gevestigd, een onderdeel van het Leger des Heils. De zaak wordt geleid door de bevlogen Jurgen Terlouw. Het concept is uniek.

Zo wordt er onder het motto ‘Het Leger kan de kleren krijgen’ in de winkel tweedehands kleding ingezameld. Maar ook worden er diverse mensen begeleid in hun proces om weer in de maatschappij terug te keren. En last but not least wordt er bijzonder betaalbare tweedehands kleding van hoge kwaliteit verkocht.

Kledingbonnen

De ReShare Store kent ook kledingbonnen. Deze bonnen kosten € 10,- per stuk en je kunt er in de winkel de al genoemde hoogwaardige tweedehands kleding mee aanschaffen. Half december heeft SUN Groningen € 5000,- ter beschikking gesteld waardoor de ReShare Store vijfhonderd klanten van de Voedselbank kon verrassen met zo’n bon. Inmiddels heeft de helft van deze mensen zich al in de winkel gemeld om met zo’n bon kleding te kopen.

Pilot

De nieuwe winkel is onderdeel van een langdurige pilot. Operationeel directeur ReShare, Simon Smedinga: “We kijken in Groningen of de ideeën die wij hebben voor tweedehands kledingwinkels, ook echt werken. We gaan tweedehands kleding verkopen, met prijzen die je bij zo’n winkel verwacht. De doelgroep: mensen met een smalle beurs. Omdat Groningen een universiteitsstad is, hopen we dat we ook studenten kunnen trekken, omdat zij over het algemeen niet veel te besteden hebben.”

Honderd procent Leger des Heils

Het bijzondere aan de nieuwe winkel is volgens Smedinga dat het een honderd procent Leger-des- Heilswinkel is. “Wij steken niet onder stoelen of banken dat wij het Leger des Heils zijn. Als iemand de winkel binnenstapt, moet dat meteen duidelijk zijn. In de hele winkel, tot aan de kassa toe. De prijzen zijn laag, ook voor tweedehands merkkleding. Niemand mag de winkel voorbijlopen met het idee ‘dit is te duur voor mij’. Maar het mag geen onverzorgde winkel zijn waar je liever niet gezien wilt worden. Ook onze doelgroep wil wel eens lekker winkelen. Dat betekent een frisse winkel, sociaal personeel en geen ‘plastic afhaalzakje’ voor je nieuwe aanwinst.

Social return in de winkel

In de winkel is ook een herstel-/naaiatelier gevestigd waarbij de afdeling Welzijns- en Gezondheidszorg een rol gaat spelen. Directeur Elzo Edens: “Onze missie blijft om mensen weer aan het werk te helpen. Dat doen we in ons Work Center waar we mensen de kans bieden om weer een dag- en werkritme op te doen, zodat ze uiteindelijk de weg naar de arbeidsmarkt (terug-)vinden.

Een onderdeel van dat Work Center is een naaiatelier waar zo’n tien mensen bezig zijn. Dat integreren we in de ReShare Store. Je kunt dus niet alleen kleding kopen, maar ook kleding laten vermaken of herstellen in de winkel. Een win-winsituatie voor alle partijen. Voor de klant, voor de ReShare Store en voor onze cliënten die daarmee tussen de vier muren van het Work Center naar een goede locatie in het centrum van Groningen gaan om daar hun werk te doen.”

Kleding doneren in de winkel

Kleding biedt kansen. Het helpt ouders en kinderen die in de kou staan. Het dient het milieu, omdat we grondstoffen hergebruiken. En het is een ontmoetingsplaats voor verschillende lagen van de bevolking. Gedurende openingstijden kunnen bezoekers ook kleding doneren in de winkel en zodoende bijdragen aan het goede doel.

Openingstijden:

Dinsdag, woensdag en vrijdag: van 10.00 tot 18.00 uur
Donderdag: van 10.00 tot 21.00 uur
Zaterdag: van 10.00 tot 17.00 uur

Recente berichten

Type uw zoekwoord en druk op enter