Legitimatiebewijs

Een jonge vrouw heeft in augustus 2020 haar bijbaan verloren. Mevrouw is veel ziek geweest en haar studie heeft ze moeten stopzetten omdat ze veel lessen heeft gemist. Hierdoor heeft ze geen inkomen en ontvangt alleen nog de zorgtoeslag van de belastingdienst. Mevrouw en haar vriend hebben veel problemen. Hij weigert haar kosten te betalen en wil haar uit de woning zetten. Mevrouw is druk op zoek naar werk en naar een andere woonruimte. Helaas is haar identiteitskaart verlopen. Hierdoor kan ze geen uitkering aanvragen en zich niet inschrijven bij uitzendbureaus. De hulpverlener doet aanvraag voor een gift voor de kosten van een identiteitskaart. SUN Groningen en Drenthe heeft een gift van € 67,50 verstrekt voor een identiteitskaart en pasfoto’s. 

Gezinshereniging

Meneer is een alleenstaande man. Hij ontvangt een PW-uitkering. Van de belastingdienst ontvangt hij de huur- en zorgtoeslag. Meneer heeft een lening bij de kredietbank. Via een doorbetaling van de uitkering wordt er afgelost op de lening. Een tweede lening bij de kredietbank is niet mogelijk en bijzondere bijstand wordt niet verstrekt. De hulpverlener van Vluchtelingenwerk doet een aanvraag voor gezinshereniging en vraagt € 799,00 voor de betaling van de vliegtickets. Het betreft een aanvraag voor gezinshereniging voor de echtgenote van meneer en zijn 2 kinderen. Meneer heeft een beschikking van de IND ontvangen en de familieleden mogen naar Nederland afreizen. De hulpverlener heeft aangegeven dat er sprake is van enig uitstel en er mag gereisd worden. Meneer heeft zelf een bedrag van € 400,00 kunnen sparen. De hulpverlener is uitgegaan van standaardprijzen voor vliegtickets en daaruit is gekomen dat een bedrag van € 799,00 nog nodig is. SUN Groningen en Drenthe heeft een gift van € 799,00 verstrekt voor de gezinshereniging.

Tandartskosten

Meneer is een alleenstaande man. Hij heeft een inkomen uit werk en er is sprake van inhouding CAK. De zorgtoeslag wordt ook ingehouden. Meneer heeft schulden waardoor een lening bij de kredietbank niet mogelijk is. Bijzondere bijstand wordt niet verstrekt. Meneer heeft budgetbeheer bij de kredietbank. Meneer ontvangt weekgeld van € 70,00 voor de boodschappen. De hulpverlener doet een aanvraag voor tandartskosten. Na de vergoeding door de basis zorgverzekering blijft er een bedrag over van € 547,00. Meneer heeft niet de financiële middelen om deze kosten te betalen. Er is geen spaarpotje en geen spaarrekening. Meneer is al een paar boventanden en kiezen kwijt. Een aantal tanden en kiezen zitten al los en zullen binnenkort er ook uitvallen. De oplossing is een prothese voor het bovengebit. SUN Groningen en Drenthe heeft een gift van € 547,00 verstrekt voor de tandartskosten.

Leefgeld en legitimatiebewijs

Betreft een aanvraag voor een alleenstaande vrouw. Mevrouw ligt in scheiding en heeft sinds 2 november 2020 een huurwoning. Van de gemeente heeft mevrouw een voorschot op de PW-uitkering ontvangen voor de betaling van de huur en vaste lasten van november. Hiervoor wordt een inhouding gedaan van € 51,18 per maand. De toeslagen ontvangt mevrouw nog niet. Dit moet opnieuw worden aangevraagd. Mevrouw heeft schulden en een inventarisatie moet nog worden gedaan. Een lening is niet mogelijk en bijzondere bijstand wordt niet verstrekt. Mevrouw heeft zich gemeld bij de kredietbank voor schuldhulpverlening. Ze heeft budgetbeheer aangevraagd. Voor de inschrijving is een geldig legitimatiebewijs nodig. Mevrouw haar legitimatiebewijs is helaas niet meer geldig. De medewerker van de kredietbank doet een aanvraag voor een legitimatiebewijs en leefgeld voor de duur van 7 weken. Mevrouw is niet digitaal vaardig en heeft hulp van het sociaal team ingeroepen voor het aanvragen van de toeslagen. Door het ontbreken van de toeslagen komt het budget van mevrouw niet uit. Mevrouw probeert zoveel mogelijk de vaste lasten te betalen en heeft met de verhuurder een afspraak gemaakt om een gedeelte van de huur te betalen. De medewerker van de kredietbank heeft aangegeven dat mevrouw geen geld meer heeft voor de boodschappen. De verwachting is dat de toeslagen eind januari 2021 binnenkomen, dat is nog 7 weken. Ter overbrugging van het tekort wordt een weekgeld van € 50,00 aangevraagd. Als er een geldig legitimatiebewijs is, dan kan er vervolgens een inschrijving voor budgetbeheer plaatsvinden. SUN Groningen en Drenthe heeft een gift van € 417,75 verstrekt voor legitimatiebewijs + pasfoto’s en leefgeld voor 7 weken.

Huur woning

Meneer is door beëindiging van zijn eigen onderneming en problemen in de persoonlijke sfeer in de financiële problemen geraakt. Hierdoor is er een achterstand in de huur opgelopen en nu zelfs zo ver dat er sprake is van een aangezegde woningontruiming. Om de ontruiming te voorkomen is een moratorium aangevraagd bij de rechtbank, maar meneer is niet in staat om de huur van december en januari te betalen. Daarom doet de kredietbank een verzoek voor een bedrag van € 1.080,00 om 2 maanden huur mee te voldoen. Er ligt beslag op het inkomen van meneer en er ligt beslag op de zorgtoeslag en huurtoeslag. De kredietbank is bezig om een herberekening van de beslagvrije voet aan te vragen. In de hoop dat het teveel aan beslag er in januari af is, waardoor meneer de huur voor de maand februari weer zelf kan betalen. SUN Groningen en Drenthe heeft een gift van € 1.080,00 verstrekt voor de betaling van 2 maanden huur.

Recente berichten

Type uw zoekwoord en druk op enter